GENT GRAN

DOSSIER: Guia de la salut per la gent gran
TRÍPTIC: LA VELLESA, UNA ETAPA PER VIURE INTENSAMENT

________________________________________________________________________________________________________________
20-07-2012 10.55

Benestar Social i Família impulsa un protocol d'actuació contra els maltractaments a les persones grans

El conseller Josep Lluís Cleries fa una crida a trencar el silenci al voltant d’aquesta qüestió, perquè “el silenci és còmplice dels maltractaments”
Benestar Social i Família impulsarà un pla de formació per a professionals del serveis socials i s’editaran 2.000 llibrets del Protocol per ampliar-ne la seva difusió
El Protocol està disponible al web del Departament a través del següent enllaç: http://www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/gentgran
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presentat avui el Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans, un document que ha impulsat el Departament a través de la Secretaria de Família que ha de servir com a eina concreta per als professionals dels serveis socials. Cleries ha afirmat que l’objectiu “és que aquests professionals millorin el seu coneixement d’aquesta matèria, així com les seves competències i habilitats, a través de pautes concretes d’avaluació i d’actuació”.
Al mateix temps, el conseller de Benestar Social i Família ha assegurat que aquest document “obre un camí en la presa de consciència d’un fenomen del qual se’n parla des de fa poc” i ha fet una crida a trencar el silenci al voltant d’aquesta qüestió, “perquè el silenci és còmplice dels maltractaments”. “Cal parlar-ne i descriure i explicar què són els maltractaments a les persones grans i com es poden abordar les diferents situacions”, ha afirmat.
Prevalença del maltractament a la societat
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un 6% de la gent gran es troba en una situació de risc de maltractament en l’àmbit domèstic. La Xarxa Internacional per la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran (INPEA, per les seves sigles en anglès) també coincideix amb aquest xifra i l’augmenta fins a un 10% de risc per a aquelles persones grans que es troben en un àmbit institucional.
Definició de maltractaments
La definició dels maltractaments a les persones grans és quelcom que està sotmès a revisió de forma gairebé continuada per part dels experts, d’acord amb l’evolució social. Tot i així, com ha apuntat el conseller, la definició més complerta i adequada és que “el maltractament és tot acte o omissió sofert per una persona gran que vulneri la integritat física, psíquica, sexual o econòmica, el principi d’autonomia o un dret fonamental de l’individu que percep o constata objectivament amb independència de la intencionalitat i del medi on té lloc: família, comunitat o institucions”.
El Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans també estableix i defineix diferents tipologies de maltractament: físic, psicològic o emocional, sexual, econòmic, negligència, abandó o vulneració dels drets. Així mateix, també defineix les situacions de risc que poden incrementar les possibilitats de que una persona gran pateixi una situació de maltractament, com per exemple la dependència física de la víctima, l’aïllament social o la demència.
Conèixer bé el fenomen dels maltractaments i disposar d’una bona conscienciació i comprensió col·lectiva i individual és un primer pas per a detectar els maltractaments. La detecció pot provenir de diferents procedències: de la mateixa persona gran que ha estat víctima, dels serveis socials, d’un centre sanitari o sociosanitari, dels cossos policials, del servei de teleassistència i telealarma, del servei d’Inspecció i Registre del Departament de Benestar Social i Família, de les associacions amb programes de voluntariat per a persones grans o de familiars, amistats o veïnat.
El Protocol estableix fins a 8 eines concretes que ajudaran als professionals dels serveis socials a detectar un maltractament. Molts d’aquests recursos són qüestionaris que ajuden a esbrinar ràpidament si aquella persona entrevistada és o ha estat víctima d’un maltractament.
Un cop detectada una situació de maltractament, cal fer-ne una avaluació per determinar les causes, les responsabilitats, la gravetat i el pronòstic. El Protocol també dóna indicacions als professionals sobre com actuar després de la detecció d’una situació de maltractament, amb l’objectiu de protegir la víctima i respectar la seva autonomia.
La prevenció, el millor remei
La manera més efectiva de reduir o aturar les situacions de maltractament és fer un treball de prevenció. Aquesta tasca pot anar dirigida en diferents sentits:
  • Sensibilització de tota la població: fent campanyes de divulgació, commemorant cada 15 de juny el Dia Mundial per a la Prevenció dels Maltractaments a les Persones Grans, elaborant materials educatius i fent jornades o conferències dirigides sobretot a les persones grans.
  • Formació: potenciar la formació a través de màsters i doctorats dels professionals; donar suport i assessorament a les persones cuidadores de persones grans; maximitzar l’educació en valors com el respecte o la dignitat a través de programes i assignatures a les escoles i universitats.
  • Coordinació: entre els àmbits dels serveis socials, salut, justícia, cossos policials i educació i comptar amb la col·laboració dels mitjans de comunicació.
  • Recerca: potenciar la recerca científica per millorar el coneixement del fenomen dels maltractaments.
Difusió del Protocol
El Departament de Benestar Social i Família impulsarà un pla de formació per a professionals dels serveis socials de Catalunya amb el contingut del Protocol. Inicialment, s’ha previst un total de 15 formacions de 5 hores i 8 de 20 hores. A més, amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, s’editaran 2.000 llibrets amb un resum del Protocol per ampliar-ne la seva difusió.
El Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans encaixa amb el Pla de Seguretat i Atenció a les Víctimes de Violència Masclista i Domèstica del Departament d’Interior. Aquest Departament ha col·laborat en la millora del text, juntament amb el Consell de la Gent Gran de Catalunya. L’elaboració del document per part del Departament de Benestar Social i Família ha comptat amb el suport d’experts de referència en la matèria: l’Equip per a la Investigació del Maltractament de l’Ancià (EIMA), que coordina la doctora i professora de la Universitat de Barcelona Mercè Tabueña.
El Protocol està disponible al web del Departament de Benestar Social i Família a través del següent enllaç: http://www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/gentgran



_____________________________________________________________________________________________
DINAR DE GERMANOR 2012

El diumenge 29 d'abril vaig assistir per primera vegada al Dinar de Germanor de la Gent Gran de Premià de Dalt. Va ser una experiència molt agradable. En el marc incomparable de la Torre del Pi Gent Gran dels dos Casals del poble es trobaren per 18ena vegada per compartir aperitiu, dinar, música i ball. Malgrat el malaurat accident del canelons, la diada va ser molt alegre i amable. Personalment ho vaig passar molt bé.
L'alcalde en els seus parlaments va explicar el canvi de rumb del projecte de la Residència de Can Vilar i va especificar que el projecte del Centre de Dia i els pisos tutelats tindrien continuïtat però a Victor Català.
Com cada Any es va fer homenatge a una persona de cada Casal. Del Casal d'avis de Santa Anna es va homenatjar a l'Eleuterio per ser la persona més gran i de l'associació de  Gent gran de Premià de Dalt a la Montse, com a exemple d'esperit lluitador, per la seva valentia i constància.
Penjo unes fotos perquè us feu una idea de com va anar tot i no vull oblidar d'esmentar en Roger i en Max, animadors indiscutibles d'aquesta diada,




___________________________________________________________________________________________
 EL PUNT AVUI - DIMECRES, 4 DE GENER DEL 2012

Ajornats els endarreriments de la llei de la dependència
- Aquest mes no ha entrat cap nou beneficiari als ajuts per a dependents
- L’Estat deu 2,5 milions a Benestar


Els problemes de tresoreria de la Generalitat han obligat Benestar Social i Família a no abonar aquest mes la part proporcional dels endarreriments que han de cobrar algunes persones dependents. Segons el departament, aquestes persones cobraran amb normalitat
el mes vinent els complements que els pertoquen per recuperar els mesos que van estar en llista d’espera amb el dret reconegut per la llei de la dependència. El que és cert, però, és que els problemes de tresoreria van més enllà i han impedit que aquest gener s’hagin incorporat nous beneficiaris a cobrar els ajuts i les prestacions.

Una portaveu de Benestar Social va assegurar que aquest mes s’han pagat totes les prestacions, que signifiquen més de 36 milions d’euros, excepte el complement de l’endarreriment. Pel que fa a l’atenció a nous usuaris, està previst que en els pròxims mesos s’hi incorporin unes onze mil persones que a hores d’ara ja tenen el dret reconegut. Aquesta
mateixa font, però, va negar que s’hagués comunicat a alguns d’ells que cobrarien aquest mes i no s’hagi complert.

Com passa des del 2007, quan es va començar a fer efectiva la llei de la dependència aprovada pel govern de Rodríguez Zapatero, la Generalitat va tornar a denunciar ahir que l’Estat no paga la part que li pertoca dels ajuts tal com marca la normativa. Benestar Social, per exemple, encara espera cobrar de Madrid 2,5 milions d’euros corresponents al desembre.
  __________________________________________________________________________
LA CASTANYADA 2011
El 22 d'octubre la Gent Gran del Casal del barri Santa Anna van gaudir de la tradicional castanyada. Entrepà de pernil, castanyes, panellets i moniatos acompanyats de cava ben bo van amanir un berenar de germanor preparat amb molta il·lusió per la Junta. No va faltar el ball per acabar d'animar la festa.Vam acompanyar-los les regidores Mª José Marín i Magda Julià i el regidor Marc Tintoré i com veureu va haver gran poder de convocatòria!

_____________________________________________________________________________________________
DIA DE LA VELLESA 2011
El 16 d'octubre l'Associació de Gent Gran de Premià de Dalt va celebrar el dia de la vellesa, fent homenatge a les persones que han celebrat el seu 80è aniversari aquest any 2011. Van fer entrega de les plaques commemoratives l'alcalde Joan Baliarda i la regidora Mª José Marín amb la presidenta de l'Associació Mercè    Noguera, seguidament l'espectacle presentat per l'Enric Gasol va fer passar una bona estona a tot el públic assistent.